Artele marțiale pot pregăti fetele să răspundă corect atunci când sunt agresate fizic, psihic sau emoțional

 

Andra Negulescu este Vicepreședinta Clubului Sportiv Kazumi, Instructor al Federației Române de Aikido din anul 2009 și absolventă a Centrului de Formare și Perfecționare al Antrenorilor, promoția 2013.  Practică Aikido din 2003 în cadrul Federației Române de Aikido la Clubul Dan Aikido. Gradul actual este centură neagră 4Dan.

 

V-aș ruga să vă prezentați în câteva cuvinte. Un atribut pozitiv și unul negativ.

Andra Negulescu: Când sunt pozitivă sunt decisă, hotărâtă și plină de energie, când sunt negativă mă comport ezitant. În Aikido aceste două concepte sunt ceea ce noi numim Irimi și Tenkan.

De cât timp practicați artele marțiale?

Andra Negulescu: Am început în 2003 la Clubul Sportiv Dan Aikido, în cadrul Federație Române de Aikido, condusă de Shihan Dan Ionescu şi am continuat să mă antrenez acolo timp de 15 ani. 

Cum ați început să practicați artele marțiale? Care a fost motivul? De ce stilul respectiv?

Andra Negulescu: A fost singurul sport de care m-am putut atașa. Motivul e banal și foarte puțin filosofic. Voiam un sport care să se practice în grup pentru că la vremea respectivă nu eram destul de concentrată ca să practic un sport individual, ca de exemplu atletism, fitness, înot și am ales Aikido, dintre toate artele marțiale, pentru că numele mi s-a părut frumos și ușor de pronunțat. E banal, nu-i așa?

Ce reprezintă pentru dumneavoastră artele marțiale? De ce?

Andra Negulescu: Pentru mine artele marțiale sunt calea prin care pot să descopăr lumea și mă pot descoperi și pe mine în lume. De ce? Pentru că acolo cunosc diverși practicanți, veniți din toate domeniile de activitate. Apoi, există relaționarea specifică artelor marțiale, aceea construită într-o ierarhie precisă. În felul ăsta o persoană care practică artele marțiale își poate afla locul în lume.

Ce presupune practica artelor marțiale din punctul dumneavoastră de vedere?

Andra Negulescu: Presupune, în primul rând, voință și în al doilea rând, timp dedicat antrenamentelor. 

Cum ați caracteriza un practicant de arte marțiale?

Andra Negulescu: Eu sunt un fan atât de mare al artelor marțiale, încât atunci când aflu că cineva le practică, am imediat o mare admirație pentru că știu ce înseamnă asta și știu că atunci când cineva alege să practice artele marțiale se înscrie pe drumul cunoașterii.

Ce se înțelege prin „sport feminin”?

Andra Negulescu: Nu pot să răspund la întrebarea asta pentru că, în viziunea mea, nu există așa ceva. Există sport.

Ce se înțelege prin „sport de contact”?

Andra Negulescu: Prin sport de contact se înțelege orice sport prin care practicanții se ating. Există arte marțiale în care sunt simulate loviturile dar niciodată nu se ating. Aikido e full contact. Prizele, parările, aruncările sunt reale.

Reprezintă sportul de contact sau practica artelor marțiale, o latură aparte a sportului feminin? 

Andra Negulescu: Din nou, răspund, nu știu să fie sport feminin sau masculin. 

Cum definiți practica feminină din perspectiva artelor marțiale?

Andra Negulescu: Sunt momente când în timpul antrenamentelor ne lovim mai mult decât putem îndura și atunci, când mă plâng, îmi aduc aminte că am ales o artă marțială și nu sunt la cursuri de dans. Totuși, orice formă de mișcare implică durere, inclusiv dansul. Știm cu toții că balerinele, de pildă, suportă dureri mult peste medie ca să ajungă la flexibilitatea necesară artei lor. Nu putem denumi dansul o practică feminină, totuși.

Considerați că „duritatea” reprezintă o trăsătură caracteristică a părții feminine? 

Andra Negulescu: Nici într-un caz. Mai ales în Aikido, duritatea nu e ceva de dorit, nici în partea feminină, nici masculină. Practicanții de Aikido ar trebui să fie cei mai delicați sportivi. 

Ce înseamnă „competitivitate sportivă”?

Andra Negulescu: Competiția e o formă umană de dezvoltare și evoluție. Omul are tendința de a-și depăși limitele iar competiția este pragul pe care-l sare practicantul ca să devină mai bun. Competiția sportivă înseamnă exact asta. 

Ce este autoapărarea?

Andra Negulescu: Autoapărarea e dreptul fiecărui om de a se apăra în fața agresiunilor. Autoapărare înseamnă inclusiv construcția unei case care ne protejează împotriva forțelor naturii. 

Considerați că artele marțiale competitive sau moderne generează o eficiență mult mai mare în ceea ce privește autoapărarea feminină comparativ cu artele marțiale tradiționale? De ce?

Andra Negulescu: Artele marțiale competitive și moderne au evoluat și ele în timp și, probabil, sunt mai eficiente decât cele tradiționale exact din acest motiv. 

Cum poate o femeie practicantă să își însușească elementele de autoapărare, astfel încât aceasta să fie capabilă să răspundă unui atac violent în cadrul societății?

Andra Negulescu: Femeile sunt agresate în societate destul de mult, mai ales în perioada pubertății și adolescenței, când acestea nu sunt destul de mature și conștiente de mediu. La acele vârste vorbește foarte mult instinctul și fetele tind să se pună inconștient în situații periculoase, crezând că lumea e bună și nu le vor face rău. Din păcate, multe află pe pielea lor că poveștile din basme sunt diferite de cele reale. Făt Frumos nu vine întotdeauna cu flori și ciocolată ci, de cele mai multe ori, vine cu dorințe sexuale puternice de care majoritatea fetelor nu sunt conștiente. Artele marțiale pot pregăti fetele să răspundă corect atunci când sunt agresate fizic, psihic sau emoțional. E o discuție lungă pe care aș vrea să o port separat.  

Ce părere aveți despre Karate, Taekwondo, Aikido?

Andra Negulescu: Când aveam centură verde am avut curiozitatea să practic și alte arte marțiale, în afara Aikido-ului, crezând că în acest fel îmi voi completa cunoștințele. Apoi, am văzut că dacă știu una foarte bine, le știu pe toate. La bază, toate artele marțiale sunt la fel dar fiecare pune accentul diferit. În Karate, accentul cade pe lovituri și parări, în Aikido pe eschive și tehnici. Systema, de exemplu, conține multe dintre tehnicile de Aikido dar sunt executate diferit, mai agresiv, mai scurt și în forță. 

Vă rog să-mi menționați primele trei cuvinte care vă vin în minte atunci când vă gândiți la sintagma „femeie puternică”. 

Andra Negulescu: Matematică, arte marțiale și frumusețe. 

Practica artelor marțiale constituie un model pentru o „femeie puternică”? De ce?

Andra Negulescu: Artele marțiale sunt sporturi extrem de complexe. Orice om le practică îndelung, fie femeie sau bărbat, devine puternic vrând-nevrând. 

Ce se înțelege prin noțiunea de „autocontrol” din perspectiva practicării artelor marțiale?

Andra Negulescu: Autocontrolul e singurul control autentic. Restul e iluzoriu. Putem fi controlați din exterior, dar doar în mod provizoriu și pe anumite segmente. Însă noi, înșine, deținem controlul a tot ceea ce înseamnă persoana noastră. În artele marțiale se practică cunoașterea. Dacă un om se cunoaște, se poate controla. 

Care sunt principalele motive pe care le considerați dumneavoastră în legătură cu conturarea tendinței feminine de a practica artele marțiale? 

Andra Negulescu: Femeile sunt și ele căutătoare. Acum am ajuns într-un punct al istoriei în care ne încercăm și noi libertatea. Făcând asta am ajuns să experimentăm și pericolul libertății noastre și atunci e necesar să fim pregătite. 

Diferă autoapărarea feminină de cea masculină? 

Andra Negulescu: Femeile au și ele tehnicile lor de apărare, instinctive. În Aikido suntem cu toții instruiți la fel când studiem tehnicile, dar apoi, fiecare vine cu aportul propriu. Neavând suficientă forță, femeile recurg la metode diferite uneori. Și când spun diferite, mă refer parțial și la viclenie. 

Ce se înțelege prin sintagma „luptător bun” și ce caracteristici trebuie să îndeplinească acesta?

Andra Negulescu: Un luptător bun e cel care se cunoaște pe sine și își cunoaște și adversarii. Asta era părerea lui Sun Tsu și înclin să-l cred. 

Femeile luptă mai bine decât bărbații? De ce?

Andra Negulescu: Femeile luptă bine. Unele mai bine decât bărbații, altele mai prost. E greu să generalizăm pentru că trebuie să știm despre care femeie vorbim și despre care bărbat. Nu toți bărbații sunt în stare să lupte, nu toți bărbații sunt pregătiți să lupte. Așa că ar fi de preferat să nu generalizăm. Pe de altă parte, bărbații au o istorie de milenii în lupte colective pe câtă vreme, femeile s-au organizat rareori. Ele sunt luptătoare singuratice. 

Aveți de ales un animal. Ce animal ați atribui părții masculine practicante de arte marțiale și ce animal ați atribui părții feminine practicante de arte marțiale?

Andra Negulescu: După cum am spus mai sus, bărbații sunt organizați. Orice fel de animal aș alege pentru bărbați, ar fi unul de haită. Să spun unul, aș alege lupul. Când mă refer la femei, mă pot gândi la o grădină zoologică și, în primul rând, aș vrea să știu despre care femeie e vorba. Eu lupt ca o pasăre de pradă. Când sunt agresată mă îndepărtez foarte mult, apoi fixez dușmanul și mă întorc în forță însă în același timp îmi păstrez flexibilitatea ca să pot să zbor sau să dispar în caz că lucrurile se înrăutățesc. 

Considerați că o femeie se raportează în mod diferit la o situație conflictuală, caracterizată prin violență fizică, în comparație cu un bărbat? 

Andra Negulescu: Absolut. Pentru femei nu e rușinos să fugă dintr-o situație dacă consideră că nu-i pot face față. În general, pentru un bărbat e dezonorant să o ia la sănătoasa. Asta e educația pe care am primit-o în societate și, în general, reacționăm ca atare. Dar, iarăși spun, nu sunt bune generalizările. 

Reprezintă autoapărarea un fundament esențial în ceea ce privește siguranța personală și integritatea fizică feminină?

Andra Negulescu: Bineînțeles. E lipsit de sens să credem că trăim într-o lume feerică și să ne încredem în bunătatea altora. E bine să sperăm că nu vom fi niciodată atacate, dar dacă totuși asta o să se întâmple, atunci să fim pregătite. Din acest punct de vedere, artele marțiale sunt cele care oferă garanții.

                                                                                                                                                                                             Interviu de George Terpezan

 

Abonează-te la Newsletter

Fii la current cu noutăţile Aikido Club Kazumi!

Mă abonez