Zühtü Akıllı, 5 Dan Aikido Aikikai, Turcia vine în România

Zühtü Akıllı, 5 Dan Aikido Aikikai este unul dintre instructorii invitați care vor susține seminarii în cadrul stagiului internațional organizat de Confederația Europeană de Aikido care va avea loc între 6 și 13 august 2016, la Constanța.

Zühtü Akıllı a început să practice sportul în 1983, odată cu începerea antrenamentelor de judo. După ce se antrenează practicând mai multe arte marțiale începe viața de sportiv AIKIDO, în 1996. Zühtü Akılı este fondatorul clubului İstanbul Aikido, posesorul a 5 Dan Aikido Akikai (Japonia) este, de asemenea, 5 Dan Aikido Wushu (Federația turcă) și antrenor Aikido.

Ce reprezintă pentru tine artele marțiale?

Zühtü Akıllı: Deși esența tuturor artelor marțiale din lume dezvoltă același principiu și toate pleacă de la aceeași idee de bază, unele dintre acestea sunt orientate mai mult spre apărare, altele spre atac iar celelalte spre modul în care se poate dirija controlat energia adversarului. Prin urmare, chiar dacă fiecare s-a dezvoltat într-o direcție diferită toate au același principiu de bază.

Aikido este un sport, o arta este sau o filozofie de viață?

Zühtü Akıllı: AIKIDO este în viața noastră o artă marțială modernă, spirituală, emoțională, mentală precum și cel mai avansat sport al secolului 21, care permite adaptarea la aspectele fizice ale dezvoltării personale, o reformă a apărării și o artă.

Câtă mișcare trebuie să facă un om obișnuit care nu practică frecvent un sport și ce fel de mișcare i-ar fi indicată?

Zühtü Akıllı: Din punct de vedere al stării de sănătate a corpului uman, cantitatea de energie dată de produsele alimentare şi cea consumată în fiecare zi, trebuie să fie echilibrată, să corespundă. Pentru a rămâne în formă este util pentru toată lumea să facă cel puțin o oră de sport zilnic. În funcție de ce îi este potrivit fiecăruia sportul practicat poate fi de la o simplă plimbare la exerciții de fitness, de la aikido la box. Sportul ales trebuie să fie în funcție de vârsta oamenilor, de structura corporală, de greutate și așa mai departe.

Este posibil ca un culturist să facă aikido? Sau doar cei cu mobilitate sunt potriviți pentru aikido?

Zühtü Akıllı: Oamenii de toate vârstele pot practica cu ușurință Aikido. Orice vârstă este potrivită pentru a face Aikido, de ademenea nu există limitări de gen. Pentru cei care au practicat culturismul, Aikido este posibil de practicat. Dar este posibil ca cei care au practicat culturismul să fie mai puțin flexibili, să nu aibe o mobilitate foarte ridicată și de acea se vor strădui puțin mai mult pentru a practica Aikido.

Cum ai caracteriza un practicant de arte marțiale?

Zühtü Akıllı: În primul rând, disciplinat, open-minded, lipsit de prejudecăți, rapid și cu reflexe bune. Aceștia sunt oameni care au grijă de sănătatea lor.

Ce se înțelege prin „sport de contact”?

Zühtü Akıllı: În sportul de contact desfășurat între cel puțin doi oameni sunt implicate emoții si reflexe. Este extrem de important să se acționeze în funcție de forța și atacul adversarului.

Ce părere ai despre Karate, Taekwondo, Judo?

Zühtü Akıllı: Fiecare dintre ele servește aceluiași scop. Fiecare sport s-a dezvoltat inițial în funcție de utilizarea unei diferite părți a corpului.

Ce se înțelege prin noțiunea de „autocontrol” din perspectiva practicării artelor marțiale?

Zühtü Akıllı: Mediul și condițiile în care oamenii se dezvoltară după naștere constituie baza pe care clădim sportul, în afara voinței persoanei bazată pe sine. Oamenii formează caracterul căruia îi este încredințată conștiința de sine. Caracterul este dat de personalitate iar acesta este necesar a se conforma cu personalitatea conștiinței de sine care se conturează în funcție de programul sportiv. Cu toate acestea, selectarea unei arte marțiale este determinată în funcție de cât de potrivită este fiecare persoană pentru aceasta.

Ce alegi să predai când vizitezi un dojo care are un alt instructor?

Zühtü Akıllı: Fiecare atlet care execută același sport din aceeași disciplină, asimilează informațiile pe care le primește cu propriile filtre și le aplică în mod corespunzător pentru a îmbunătăti disciplina în sine. Prefer să împărtășesc propriile mele informații către cealaltă parte atunci când vizitez un dojo.

Care este programul săptămânal al dojo-ului tău?

Zühtü Akıllı: În fiecare luni, miercuri, vineri seara cursuri pentru adulți, se organizează lecții în fiecare luni, miercuri, sâmbătă și duminică pentru copii. Acesta prevede, de asemenea, lecții particulare.

Ce se înțelege prin „luptător bun” și ce caracteristici trebuie să îndeplinească acesta?

Zühtü Akıllı: Caracteristica unei lupte, ar trebui să fie aceea de a-l lăsa pe atacator fără arme, a opri atacul și a-l lăsa pe adversar inert. Un bun sportiv trebuie să se armonizeze cu competitorii, să aibe capacitatea de a fi deschis spre învățare și disciplinat pentru a fi un bun luptător.

Reprezintă autoapărarea un fundament esențial în ceea ce privește siguranța personală și integritatea fizică?

Zühtü Akıllı: O persoană se poate apăra mult mai bine dacă în mod natural are încredere în propria persoană. Acestă încredere în sine potențează emoțional și fizic capacitatea de apărare și integritatea persoanei încrezătoare. Prin urmare, este extrem de important.

Ce trebuie să mănânce și ce nu un sportiv?

Zühtü Akıllı: În conformitate cu sportul practicat, aportul de proteine, carbohidrați și grăsimi trebuie să fie echilibrat și adaptat la sportul respectiv.

Ai două fete. Practică și ele Aikido?

Zühtü Akıllı: Da.

Crezi că Aikido e potrivit pentru femei?

Zühtü Akıllı: Sportul cel mai potrivit pentru femei în artele marțiale cred că e Aikido.

Consideri că „duritatea” reprezintă o trăsătură caracteristică a părții feminine? De ce?

Zühtü Akıllı: Duritatea nu este o caracteristică a femeilor. În general, toți oamenii pot fi în situația în care dau dovadă de rigiditate. Este un comportament uman normal ca din când în când, să fim duri, în funcție de starea psihologică.

Ți se pare diferit Aikido-ul practicat în Turcia de cel din România?

Zühtü Akıllı: Principiile mentale și fizice din Aikido sunt în principal aceleași, la fel filosofia universală și practica din Aikido sunt aceleași. Fiecare dintre cele două federații sportive s-a personalizat prin crearea unor mici diferențe. Dar Aikido este și rămâne unic și universal.

Intenționezi să colaborezi pe viitor mai mult cu cluburile de Aikido din România?

Zühtü Akıllı: Întotdeauna.

Este Aikido un bun mod de a călători? Ce țări ai vizitat practicând Aikido?

Zühtü Akıllı: Japonia, România, Franța, Germania, Azerbaidjan.

Cum ai descoperit Federația Română de Aikido și ce te-a făcut să vii în România?

Zühtü Akıllı: Îmi plac foarte mult tehnicile lui Shihan Ionescu. Am luat legătura cu dumnealui și am stabilit o colaborare. Este un Shihan foarte experimentat și foarte valoros.

De cât timp frecventezi seminariile lui Shihan Ionescu?

Zühtü Akıllı: Începând cu anul 2010.

L-ai invitat de mai multe ori pe Shihan Ionescu să țină seminarii în Istanbul. Colaborarea cu el aduce noutăți în tehnica predată de tine?

Zühtü Akıllı: Colaborarea și lucrul cu fiecare Shihan contribuie întotdeauna la lărgirea viziunii de antrenor. Shihan Ionescu este foarte important în lumea educației Aikido.

 

Interviu realizat de Andra Negulescu

Traducere din limba turcă Nana Cnejevici

Abonează-te la Newsletter

Fii la current cu noutăţile Aikido Club Kazumi!

Mă abonez