Daniel André Brun 9 Dan Aikido

Interviu cu Daniel André Brun 9 Dan Aikido și 5 Dan Judo

Co-fondatorul Confederației Europene de Aikido

 

Daniel André BRUN s-a născut la Bordeaux, în 1925. În 1948 a început să studieze judo pe care l-a practicat până în 1980, în cadrul Federației Franceze alături de Maeștri de nivel înalt, inclusiv Maestrul Kawashi și Maestrul Awazu. În paralel, el a început studiul Aikido-ului la sosirea în Franța a Maestrului Tadashi Abe, un student direct al fondatorului Aikido-ului și a fost printre primele centuri negre franceze de Aikido, primul dan fiindu-i atribuit în 1954 de către Aikido Aikikai Tokyo.

Maestrul Daniel André Brun a fost directorul Tehnic al Federației Franceze de Aikido Tradițional și al Confederației Europene de Aikido. Prieten al Federației Române de Aikido, Daniel André Brun s-a implicat oficial și activ în Aikido-ul românesc chiar din primele zile de după revoluția din 1989, conducând numeroase stagii tehnice în România și alcătuind programe de pregătire.

Datorită lui, tehnicile de Aikido, cu sau fără arme, ale legendarului Tadashi Abe, au devenit obiect de studiu curent și fac parte din programele de pregătire ale practicanților și instructorilor federației noastre.

Daniel André Brun a avut un parcurs de peste 70 de ani în artele marțiale. Astăzi, Federația Franceză de Aikido Tradițional - Școala Daniel André Brun, cât și Federația Română de Aikido, condusă de Shihan Dan Corneliu Ionescu, continuă să-i onoreze memoria.

 

 

În 15 mai 1991 s-a semnat convenția dintre F.F.A.T și U.R.A., condusă de Dan Corneliu Ionescu prin care, cele două organizații, își recunosc mutual și reciproc structurile administrative, Comisiile Tehnice Naționale precum și gradele și diplomele emise de acestea.

 

 

Prezentăm în continuare un interviu rar cu Maestrul Daniel André Brun, din anul 2006

 

 

Cand și cum ați început să practicați Aikido?

Daniel André Brun: Am început când, pentru prima dată, a venit în Franța un grup de japonezi: erau Maestrul Mochizuki, Kawashi, Michigami, era Tadashi Abe. Ei au făcut o demonstrație la poliție. A fost prima dată când am auzit de Aikido. Ni s-a spus: "O să vă dăm bastoane - eram patru - și când Maestrul Mochizuki va bate din palme, îl atacați, toți patru deodată. ". Asta am și făcut, ne-am trezit la pământ și ni s-a spus: "Acesta este aikido!"

Practicați deja judo la momentul respectiv?

Daniel André Brun: Da, am început judo în 1946 și am devenit centură neagră în 1952. Mai târziu am fost arbitru internațional și 5-dan. Înainte de asta, practicasem luptele si gimnastica. La început, trei sferturi dintre judokani veneau de la lupte.

Am început deci cu judo, iar când Tadashi Abe a venit în Franța, m-a interesat. În primul rând, puteam vorbi cu el, pentru că era tânăr - nu exista aceeași barieră ca și cu generația veche - și vorbea franceza mult mai bine. Ne-am înțeles bine. El era un fost soldat, aproape ajunsese Kamikaze. Am devenit prieteni și el m-a învățat aikido până ce a plecat înapoi în Japonia. Mă duceam la Paris de mai multe ori pe lună și rămâneam acolo 4-5 zile si lucram cu el, singur. Am continuat așa 4-5 ani.

 

El a avut un dojo în Paris?

Daniel André Brun: Da, el a avut un dojo numit Judo Club Français, în arondismentul 13, Boulevard Blanqui. Maestrul Kawashi preda judo și Tadashi Abe dădea cursuri de aikido dimineața, două ore pe zi. Iată cum am început Aikido. Am continuat judo până la 5-dan dar am avut unele neînțelegeri cu lideri ai Federației ...

Tadashi Abe v-a acordat un grad?

Daniel André Brun: Am dat mereu examene. Am luat centura neagră în Paris. Gradele pe care le-am avut sunt grade franceze, dar primul dan l-am primit de la Tadashi Abe iar el era instructor al Aikikai din Tokyo.

După Tadashi Abe au sosit alți japonezi și s-au întâmplat o mulțime de lucruri ... Mochizuki [Hiroo] a venit și a rămas ... Tatăl său, acum decedat, a fost un samurai adevărat ... El venise în Franța, dar a fost forțat să plece din diverse motive ...

Apoi dl. Nocquet, care era cu mine la dojo, a mers în Japonia. În judo nu mergea prea bine pentru el, așa că a decis să încerce aikido și a plecat în Japonia, unde a lucrat timp de mai mulți ani cu Maestrul Ueshiba. La întoarcerea sa, Nocquet s-a mutat la Paris si a condus Federatia Franceză de Aikido ani de zile, până la moartea sa, acum patru sau cinci ani. Dl. Nocquet a fost, nu aș zice un prieten ci un amic. La acea vreme, viața era cam boemă ... Apoi au fost dojo-urile, și eu l-am avut pe-al meu. Am fost unul dintre primii profesori de judo în Franța, chiar înainte de centura neagră: eram centură maro. Am intrat în Cercul de Scrimă din Bordeaux și am dat lecții de judo timp de 10-12 ani. Apoi, cum eram funcționar al orașului Bordeaux, am deschis un club municipal unde am stat până când am plecat la pensie.

 

Între timp am avansat în rang: 2, 3, 4, 5 dan, am devenit arbitru internațional în Barcelona, iar apoi am continuat, și se pare că din echipa din care eu am făcut parte atunci sunt unul dintre puținii supraviețuitori. Nu știu ce vârstă are Pierre Chassang, dar eu am 82 de ani! Când am început, președintele Federației de judo era Bonnet-Maury, iar Maestrul Kawashi era directorul tehnic.

În Bordeaux, oferim cursuri de aikido în fiecare zi. Dar nu sunt singur, dacă nu sunt disponibil, cineva mă înlocuiește. Am fost primul care a oferit cursuri de aikido în Bordeaux, iar cei mai mulți profesori din Bordeaux au fost elevii mei.

În 1985, am creat Confederația Europeană de Aikido, cu Anglia, România și Franța. În acest cadru practicăm demonstrația competitivă. În Aikido nu există competiții de luptă, dar eu am creat demonstrația competitivă de kata de katana. Într-o demonstrație nu avem dușmani, avem parteneri. Katana nu are nimic de-a face cu aikido. Sunt două activități separate. Gradele sunt separat. E posibil să ai un dan în Katana fără să fii primit un dan în aikido. E o muncă individuală, dar si în doi, însă cu mai multă distanță, pentru a evita accidentele. Este arta de a scoate katana din teacă, de a băga katana înapoi în teacă. Este o îmbogățire personală a corpului.

 

Ați lucrat de asemenea cu ceilalți Maeștri japonezi: Noro, Nakazono, Tamura?

Daniel André Brun: Nu am avut alți profesori în afară de Tadashi Abe. Am fost la unele din stagiile lor, dar altfel Maestrul meu este Tadashi Abe.

Fotografiile sunt din arhiva Președintelui F.R.A.,

Shihan Dan Ionescu,

căruia îi mulțumim pentru amabilitate

 

Conexiuni:

Confederația Europeană de Aikido: http://www.cea.ro/

Federația franceză de Aikido Tradițional: http://www.aikido-fat.com

 

Abonează-te la Newsletter

Fii la current cu noutăţile Aikido Club Kazumi!

Mă abonez