Aikido pentru Copii - O nouă ediție a Cupei 1 Iunie se ține la Galați

Cupa 1 Iunie va avea loc la Galați în sala clubului Sakura Kiai, în 28 mai, de la ora 10.00.

În cadrul acestei competiții copii, cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani vor concura în șase categorii: Speranțe, Copii 1, Copii 2, Copii 3, Kadeți 1 ș Kadeți 2. Diferențierea participanților pe categorii se face atât în funcție de vârstă cât și de grad.

Proba de concurs constă în executarea câtorva procedee de aikido de către fiecare participant, o singură dată, atât pozitiv cât și negativ, pe mâna dreaptă și pe mâna stângă. Cuplurile de concurenți vor fi trase la sorți de către Comisia tehnică și fiecare va avea ocazia să fie nage și uke.

 

Atât postura de nage cât și cea de uke sunt considerate esențiale pentru formarea în aikido. Ambele studiază principiile aikido-ului de armonie și adaptare. Nage învață să fie în control și să stăpânească fluxul de energie provenit de la uke, iar uke învață să devină calm și flexibil în situații dezavantajoase ca cele în care-l pune nage atunci când îl dezechilibrează.

Această "primire" a tehnici este numită ukemi. Uke urmărește în mod continuu să-și recapete echilibrul pierdut și să-și acopere părțile vulnerabile, de exemplu o latură expusă, în timp ce nage folosește poziționări și ritmuri care-l țin pe adversar vulnerabil și dezechilibrat.

Toate categoriile vor avea de executat procedeul Ikkyo, din atacul shomen uchi.

Ude osae, prima învățătură, primul principiu, este o tehnică de fixare în care practicanții sunt antrenați să intre cu ambele brațe înainte, controlându-și partenerul cu o mână pe cot iar cu cealaltă lângă încheietură și apoi, îl fixează la sol.

Cu cât vârsta și pregătirea participanților crește, va crește și numărul de procedee ce trebuie executate și vor avea de ales între Shiho Nage, Irimi Nage, Tenchi Nage, Kaiten Nage, Kote Gaeshi sau Ude Kime Nage din categoria Proiectări sau Kote Mawashi, Kote Hineri, Tekubi Osae și Ude Nobashi din categoria Fixări.

Gazda acestui campionat este Sensei Aura Ledaru Instructor 4 Dan Club Sportiv Sakura Kiai Galați.

Aura Ledaru: "Practic Aikido de 20 de ani, sunt în sfera sportului de 25 de ani, cu diverse ramuri pe care le-am încercat și care, fiecare în parte, au contribuit la formarea mea ca persoană și personalitate. Îmi place drumul ales, îmi dă siguranța că pot face mai multe azi decât ieri, este o permanentă investiție în mine și în ceea ce îmi doresc să realizez, fiindcă un drum bun se construiește piatră cu piatră, în timp, cu răbdare. Iar șansa mea este să deschid oportunități pentru cei care au avut curiozitatea de a-mi călca pragul clubului să îi sprijin în alegerea făcută, să investesc în ei îndrumându-i spre ce își dorește fiecare și încerc să devin pentru ei o amintire plăcută atunci când va veni timpul.

Activitățile clubului Sakura Kiai din Galați, care a luat ființă în urmă cu 15 ani sunt multiple: lecții deschise, demonstrative, tabere de pregătire, tabere de supraviețuire, participări la diverse activități umanitare, unde sportivii clubului sunt prezenți în încercarea de a lăsa o fărâmă din arta pe care o practică în fiecare acțiune pe care o întreprind împreună. Activitățile multiple au drept scop eliminarea tuturor barierelor psihologice, financiare, materiale, de ordin cultural și etnic între cei ce formează de fapt o mare familie în cadrul clubului. Părinți, bunici, unchi și mătuși își dau mâna în realizarea diverselor instituții ale statului, pentru că Aikido înseamnă, în primul rând, educație. Educație atât fizică cât și psihică. Nu este doar o artă, un sport, este o formă de autoeducație, unde respectul pentru tine și cei din jur este primordial, respectul pentru ce poți construi, pentru munca depusă a ta și a celor din jur. Implicarea membrilor clubului Sakura Kiai în diversele proiecte umanitare atrage suportul celor ce vor să dea o șansă viitorului acestor copii, a celor care înțeleg că orele petrecute într-o sală de sport sunt investiție pe viitor într-o lume în care informatica primează, alături de activități mai puțin comode ale generației de astăzi.

Concursuri, campionate demonstrative, toate sunt menite să descopere și să aducă la suprafață adevărate valori pe care cei ce se hotărăsc să urmeze acest drum anevoios al artelor marțiale le au inconștient în gena umană și au nevoie de un impuls pentru a se afirma. Concursul nu este cu cel din fața ta, ci cu tine însuți, cu ce îți dorești să realizezi, cu visele tale, cu temerile tale, cu dorința ta de a fi azi mai bun decât ieri. Antrenamentele de Aikido îți întăresc corpul, spiritul, îți descoperă drumul ce îți este permis să îl urmezi, îți dau șansa de a investi în tine și te aruncă pe o scară a valorilor morale ce își au rădăcini mult mai adânci în calea veche a samurailor."

 

Am stat de vorbă și cu Andreea-Daniela Țurcanu, elevă a clubului Sakura Kiai Galați și am aflat cum se vede Aikido la 11 ani, de la nivelul centurii portocalii.

 

Cum au reacționat părinții tăi când ai ales să practici aikido?

Andreea-Daniela: Părinții mei au fost foarte mândri de mine când m-am decis să practic acest sport. M-au ajutat să ajung la antrenament la timp, m-au învățat cum să fiu atentă la ce mi se preda și au fost cu mine la toate acțiunile clubului.

Ce personalități din sport te-au marcat sau inspirat?

Andreea-Daniela: Pe mine m-a inspirat Sensei Aura Ledaru. Este un sensei foarte bun și ne învață cum să avem încredere în noi și în ce facem, cum să îi respectăm pe cei de lângă noi și ne învață să ne apărăm ca să fim mai buni.

Ce te-a făcut să-ți dorești să participi la o competiție sportivă?

Andreea-Daniela: Eu am vrut să particip la competiții când am văzut copii mai mari care mergeau și câștigau medalii. Mi-am dorit să fiu și eu printre cei de pe primele locuri.

Care sunt pașii pe care-i urmezi înainte de o competiție?

Andreea-Daniela: Înainte de o competiție trebuie să îți dai silința și să lucrezi mai mult. Sensei ne ajută să recapitulăm tehnicile și să corectăm greșelile. Lucrăm mai mult pentru a ne putea stăpâni emoțiile și a ne concentra la competiție.

Există vreo întâmplare în care ai folosit aikido ca să contracarezi un atac agresiv?

Andreea-Daniela: Nu mi s-a întâmplat să fiu atacată. Sensei ne învață cum să evităm atacurile celor din jur, ne învață că viața noastră este mai importantă decât o confruntare și să nu provocăm pe nimeni chiar dacă practicăm artele marțiale.

Cât de dure ți se par antrenamentele?

Andreea-Daniela: Antrenamentele sunt dure dar, în același timp, învățăm multe lucruri. Învățăm să avem încredere în noi, în ceea ce facem, învățăm să ne corectăm poziția corpului și să creștem sănătoși. În același timp, prin exercițiile pe care le facem, ne întărim corpul fiincă noi suntem copii și suntem mai vulnerabili decât adulții.

Fetele pot face față antrenamentelor?

Andreea-Daniela: Da, și fetele pot face antrenamente mai grele. Fetele sunt mai puțin puternice decât băieții și trebuie să învățăm să facem mai multe lucruri decât ei. Ei pot folosi forța, iar fetele trebuie să învețe să folosească și mintea fiindcă nu avem atât de mulți mușchi ca și băieții.

Cât timp trebuie consacrat acestui sport ca să devină eficient?

Andreea-Daniela: Că să fie eficientă această artă marțială noi, elevii, trebuie doar să ne concentrăm și să lucrăm bine. Noi facem trei antrenamente pe săptămână, fiindcă suntem elevi și trebuie să învățăm foarte mult. Dar venim la antrenamente de fiecare dată fiindcă ne place ce ne învață Sensei.

Îți folosesc antrenamentele pentru a face față mai bine în societate?

Andreea-Daniela: Înainte să vin la sală, eram o fată timidă. Acum am încredere în mine, socializez mai mult. Merg împreună către casă cu prietenele mele de aikido, ne întâlnim la plimbări, la activități cu Sensei și participăm la diverse concursuri împreună.

Îți amintești prima lecție învățată în aikido?

Andreea-Daniela: În prima lecție am învățat să privesc adversarul în ochi când lucrez cu el și să îl respect. Dacă îl respect pe el, mă respect pe mine și el va învăța să mă respecte și el. Sensei ne-a învățat că respectul este cea mai puternică armă împotriva celor care îți vor răul.

Ți-ai făcut prieteni la sală?

Andreea-Daniela: Da, mi-am făcut mulți prieteni. Noi suntem un grup unit și deschis care facem multe lucruri împreună. Îmi doresc să facem cât mai multe antrenamente împreună și să mergem la cât mai multe stagii împreună fiindcă învățăm să împărțim totul ca o familie.

Poți să-mi vorbești despre unul dintre principiile de aikido?

Andreea-Daniela: Unul dintre principii este acela de a fi tolerant. Aikido ne învață cum să fim mai buni, să lăsăm orgoliile în urmă și să îi ajutăm pe cei care au nevoie. Aikido ne face mai puternici fiindcă ne întărim nu numai copul dar și spiritul, ne pregătește pentru viață și pentru ce vom întâlni în drumul nostru. Sensei este alături de noi nu numai la antrenamente dar și în multe activități pe care le organizează pentru noi.

Clubul Kazumi este prezent la această competiție prin prezența ca arbitru a instructoarei Andra Negulescu 4 Dan Aikido F.R.A.

Abonează-te la Newsletter

Fii la current cu noutăţile Aikido Club Kazumi!

Mă abonez