Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba poate fi considerat un astfel de tipar al succesului japonez. Viaţa sa a fost o luptă continuă. În copilărie şi în tinereţe a luptat cu îndârjire să rămână în viaţă, să învingă boala şi slăbiciunea fizică, să se antreneze şi să-şi depăşească condiţia.

 

În Campania din Manchiuria a luptat să-şi învingă duşmanii şi îndemânarea de a lupta l-a făcut celebru în regimentul său. Mai târziu, el s-a angajat cu întreaga sa familie în aventura colonizării insulei Hokkaido. Aici a fost obligat să lupte cu natura şi prejudecăţile oamenilor pentru a pune bazele unei comunităţi de pionieri care să poată trăi din agricultură.

Apoi, s-a aventurat într-o expediţie utopică în Mongolia, unde încearcă să creeze un Regat al Păcii pe pământ. Nu numai că nu a reuşit dar a fost la un pas să-şi piardă viaţa.

A urmat perioadă dinaintea războiului, la Tokyo, când a fost chemat să antreneze ofiţerii din cadrul Academiei Militare şi Academiei de Poliţie şi unde a trebuit să convingă şi să impună respectul celor ce priveau cu rezervă eficacitatea metodelor sale.

Toată viaţa a fost nevoit să accepte provocări ale naturii sau ale oamenilor. Cu mâinile goale sau cu arme, el s-a confruntat cu diverşi maeştri şi experţi de arte marţiale care vroiau să probeze superioritatea aikido-ului şi mulţi dintre aceştia i-au devenit elevi.

După război, odată cu interdicţia din timpul ocupaţiei americane, privind artele marţiale, a trebuit să se retragă la ţară, să se antreneze şi să lupte în continuare pentru crezul său.

Abonează-te la Newsletter

Fii la current cu noutăţile Aikido Club Kazumi!

Mă abonez